Dr. Kovács Zoltán

PápaFő utca 19.4. választókerület
2018 Apr. 5 11:05

Megújult a bakonybéli óvoda

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított Szent Gellért Napközi Otthonos Óvodát.  Kovács Zoltán államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott avatóbeszédet.

 

Kiemelte, a kormány célja az óvodák felújítása és új óvodai férőhelyek létrehozása. – Az elmúlt időszakban ötvenhétezer férőhely újult meg, háromezer új létesült, több mint százmilliárdos nagyságrendben. Az óvodai program része a kormány családtámogatási rendszerének. Fontosnak tartjuk ezt azért is, mert hazánk lakossága évente egy kisvárosnyi népességgel csökken. A kötelező óvodáztatás hozzájárul a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásához is, ahhoz, hogy iskolaéretten kerüljenek be az oktatásba. A bölcsődei férőhelyek bővítéséhez is jelentős forrásokat biztosítunk, megteszünk mindent, hogy a családok életét könnyebbé tegyük.

 

Ebben a megszépült, korszerű óvodában a szülők nyugodtan hagyhatják itt gyermekeiket, mert szép környezetben, jó szakemberek kezében vannak, mondta az államtitkár. A gyermekintézmény felújítására az önkormányzat által beadott pályázat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretből negyvennyolcmillió-háromszáztizenegyezer forintban részesült, melyből elkészült a tető héjazatcseréje, a külső hőszigetelés, a hőszigetelt külső nyílászárók beépítése, a beltéri ajtók cseréje, a teljes belső festés. Új kazánt szereltek be, kicserélték a radiátorokat, napelemes rendszert építettek ki, mely jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

 

A nemzetiszínű szalag átvágása után Halmos Ábel, a Szent Mauríciusz Monostor perjele megszentelte és megáldotta az épületet, mondván, a szent áldás oltalmazza a kisgyermekeket és gondozóikat. Márkus Zoltán polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik részesei voltak a tervezéstől, a pályázatkészítéstől kezdve a megvalósításig az alkotó folyamatnak, kiemelve Kovács Zoltán országgyűlési képviselő támogatását, a pályázat pozitív elbírálásában. – Korábban végeztünk kisebb javításokat a nyolcvanéves épületen, de önerőből ilyen volumenű felújítást nem tudtunk volna megvalósítani. Mind a környezetkímélés, mind a költségmegtakarítás szempontjából nagy előrelépés ez a komoly beruházás. Önkormányzatunk kiemelten támogatja a családokat, bevezettük az óvoda-, az iskolakezdési, a házasságkötési és babaszületési támogatást, melynek célja, hogy a fiatalok a faluban maradjanak, mondta a faluvezető.

 

Szilágyi Zoltánné óvodavezető visszatekintett az óvoda múltjára. Elmondta, az alapítás Haik János és felesége, Kis-Kádi Ágnes nevéhez fűződik, akiknek nem született gyermekük. A módos gazda felesége kívánságára egész vagyonát, a jelenlegi óvoda épületét is az irgalmas nővérekre hagyta, akik 1937-ben megalapították az óvodát. Az ünneplés az apróságok zenés-táncos műsorával zárult, majd Nagy Árpád alpolgármester – mivel az építkezési munkálatok miatt a nyolcvanéves ünneplés elmaradt – egy óriástortával lepte meg az önkormányzat nevében az óvodásokat és az ünneplő vendégeket.

Dr. Kovács Zoltán

Pápa, Fő utca 19.
eseménynaptár