2018 Mar. 21 13:13

Napelemek kerültek a farkasgyepüi tüdőgyógyintézet tetejére

A Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program keretében 826 db. napelemet helyeztek el, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet tetején, ami az intézmény villamos energia fogyasztásának közel a felét biztosítja. A fejlesztés 133,8 millió forintból valósult meg. A rendezvényen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a ’90-es évek elején még a bezárás fenyegette az intézetet.

-Az elmúlt hosszú évek alatt azonban jelentős fejlődésen ment keresztül, köszönhetően a korábbi és a jelenlegi vezetőségnek is. Épületkorszerűsítések és energiarendszerek megújítása valósult meg. fontos terület az energiahatékonyság javítása és a környezetvédelem: 2020-ig az ország energiafelhasználásának 13-14%-át megújuló energiaforrásokból kell fedezni. Megjegyezte: a középületek jelentős része nem felel meg a mai követelményeknek, a felhasznált energia 40 százalékát hűtésre és fűtésre fordítjuk, ezért fontos a hatékonyság javítása. Ezen dolgoznak a kormányhivatali épületek esetében is, az 1260 épületből ötszázat korszerűsítettek, ami egyfelől a költségvetés szempontjából is előnyös, másrészt a felújítások révén a településkép is javul.– mondta el az államtitkár.

A fotovoltaikus rendszert és a KEHOP-projektet Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott ismertette. Elmondta, hogy a KEHOP- program kapcsán Veszprém megye is jelentős forrásokhoz jutott. Az eddigi 40 pályázat támogatási összege együttesen meghaladja a 35 milliárd forintot. Az intézmény az energiafogyasztáson megspórolt összeget a betegellátás további korszerűsítésére fordíthatja. Dicséretes, hogy a vezetőség újabb és újabb beruházásokat szeretne megvalósítani. - Kívánom, hogy minden célkitűzés valósuljon meg – fejtette ki gondolatait a kormánymegbízott.

A tájékoztató zárásaként a tüdőgyógyintézet főigazgatója, Medgyasszay Balázs az intézményben végrehajtott eddigi európai uniós projekteket összegezte. Beszédében kitért az onkológiai ellátás és a radiológia jelentős fejlődésére, az eszközállomány fejlesztésére. Kiemelte a digitális technika előnyeit és a menedzsment törekvését arra, hogy a betegellátás továbbra is állandó magas színvonalon maradjon. ( forrás: veol.hu és vehir.hu)