Dr. Kovács Zoltán

PápaFő utca 19.4. választókerület
2018 Mar. 7 17:51

Varga Mihály Pápán: Az a célunk, hogy újra éltanulók legyünk

 

Teltházas előadást tartott a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében a nemzetgazdasági miniszter, aki dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőjelölt meghívására érkezett Pápára.

 

A gazdasági fórumon Kovács Zoltán bevezetőjében köszönetet mondott Varga Mihálynak, hogy elfogadta a meghívását. Hozzátette, a ma esti alkalomra meghívták a helyi vállalkozókat is, hiszen ők azok, akik a gazdasági eredményeik következtében segítik a kormányzat munkáját adóbefizetéseikkel, mely növeli a kormány mozgásterét.

 

Varga Mihály előadásában ismertette a magyar nemzetgazdaság jelenlegi helyzetét, kitért a 2010-et megelőző évekre is, arra, hogy hogyan állt a gazdaság akkor, amikor a Fidesz átvette az ország irányítását, hogy miként néznek ki jelenleg a számok a GDP növekedés és az államadósság tekintetében, illetve hogy milyen kihívások elé néz Magyarország a következő években.

 

Jól állunk, de még ne dőljünk hátra - fogalmazott a miniszter utalva arra, hogy az elmúlt nyolc évben számos területen sikerült előre lépni, a munkaerőpiacon, a gazdasági növekedés, a bérnövekedés, vagy az államadósság csökkentése tekintetében. - Azt gondolom, hogy jó pályán van a gazdaság, ez ad lehetőséget arra, hogy a többlet forrásokból további beruházásokat készítsünk el, vagy hogy további támogatásokat tudjunk biztosítani a kis és közepes vállalkozásoknak. Nagyon bízom abban, hogy ez a folyamat nem áll meg, nagyon sok vesztenivalónk van, ezért is nagyon fontos, hogy április 8-án hogyan fogunk majd dönteni - hangsúlyozta Varga Mihály.

 

A gazdasági miniszter aláhúzta, a tavalyi év utolsó negyedévében a magyar gazdaság a negyedik legnagyobb növekedést tudta felmutatni a Európai Unió tagországai közül. Ehhez az eredményhez hozzájárultak a kormány intézkedései, mondta Varga Mihály hozzátéve, a legfontosabb beruházásösztönző kormányzati intézkedésnek a hatéves megállapodást tartja, melyben a kormány vállalta, hogy milyen közterheket fog csökkenteni a következő időszakban, ezzel párhuzamosan pedig a minimálbér és a garantált bérminimum is folyamatosan emelkedik. - Azt gondolom, hogy mindenkinek érezni kell annak az előnyét, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán van - fogalmazott Varga Mihály.

 

A szakpolitikus a szlovák gazdaság teljesítményét hasonlította össze a magyaréval. Mint mondta, az első Fidesz-kormány éveiben a magyar gazdaság teljesített jobban, 2004-et követően azonban a szocialista kormányok idején jelentős lemaradásba kerültünk szomszédunkhoz képest, miközben az államadósságunk is jelentősen megnőtt. Az elmúlt években - a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően - a két ország gazdasági növekedése nagyjából azonos volt, úgy, hogy közben a magyar államadósság folyamatosan csökkent - húzta alá Varga Mihály.

 

A jövő kihívásaival kapcsolatban elhangzott, a kormány célja, hogy Magyarország ismét a visegrádi országok éltanulója legyen, visszaszerezze azt a pozíciót, melyet 2002 után elveszített. Szükség van ehhez a versenyképesség javítására, be kell fektetni mind a humán erőforrásba, mind pedig az új technológiák alkalmazásába. Segíteni kell a hazai vállalkozásokat, hogy világszínvonalú termékeket tudjanak előállítani - mondta a miniszter, aki a közelgő választásokkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a kormány abban a helyzetben van, hogy nem ígérnie kell, hanem konkrét lépéseket tud tenni. - A gazdaság jó helyzete lehetővé teszi azt, hogy ne csak ígérgessünk, hanem döntéseket hozzunk. Ennek köszönhető az, hogy a nyugdíjasoknak idén Húsvét előtt további támogatást tudunk biztosítani és ennek köszönhető az is, hogy a hideg szezonra való tekintettel a fűtési számlákhoz is hozzá tudunk járulni. Azt gondolom, hogy ezek önmagukért beszélnek, korábban nem volt ilyen helyzet, illetve ha volt, akkor az ország eladósodása volt a következmény, most a gazdaság növekedése teremti meg a munkahelyeket, a jövedelmet és azt, hogy az állam ilyen döntéseket tud hozni - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

 

Forrás: info-papa.hu

Dr. Kovács Zoltán

Pápa, Fő utca 19.
eseménynaptár