2018 Feb. 8 18:18

Hagyományfalu és alkotóház épül Kiscsőszön

Projektbemutató sajtótájékoztatót tartott Kiscsőszön az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület. A közeljövőben pályázatok keretében hagyományfalu és alkotóház létesül a faluban, mintegy 415 millió Ft. értékben. A sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán a térség parlamenti képviselője a magyar néphagyomány megőrzését és átörökítését kultúránk meghatározó részének nevezte.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület civilszervezetekkel, helyi önkormányzatokkal, szakmai szervezetekkel és intézményekkel tartja a kapcsolatot közös rendezvények, kiállítások, túrák, képzések, táborok megszervezéséhez. Fontos céljuk az ifjúság oktatása, ezért táncházakat, zenei és kézműves foglalkozásokat szerveznek a fiataloknak. Tevékenységük kiszélesítésére ad lehetőséget, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, és a Terület és Településfejlesztései Operatív Program keretében hamarosan megépülő Hunyor Regionális Kézműves Alkotóház, műhelyekkel (kovácsműhely, fazekas műhely, szövő műhely, szabadtéri közösségi helyszín), és Hagyományfalu, egy „falusi szellemi kalandpark” . Ez utóbbi Közép-Európában egyedülálló kezdeményezés.

E két program is része annak a mintegy 600 millió Ft-os fejlesztési folyamatnak, amely Kiscsőszön és a Somló-Ság kulturális tengelyen valósul meg, a következő 3 évben.