2018 Jan. 11 15:29

Megújul az apátság előtti térrész, piac lesz a városközpontban

Mintegy 200 millió forintos pályázati támogatást nyert el Zirc a „Zöld város a Magas-Bakonyban” projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be mindezt dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester.

Dr. Kovács Zoltán először is boldog Újévet kívánt, amihez jó hírekkel már is hozzájárult. Hangsúlyozta, amióta Ottó Péter elnyerte a polgármesteri tisztséget, a Rákóczi tér folyamatos megújulásának lehetünk a tanúi. A tér nyugati fele után most az apátság felőli oldal megújulására kerül sor az elnyert pályázati támogatás eredményeként. A fejlesztés turisztikai célokat fog szolgálni, az érintett területen található vendéglátóhelyeknek és az idelátogatóknak biztosít jobb lehetőséget. Mint megtudtuk, a projektnek van egy másik eleme is, amely egy helyi piac létrehozását teszi lehetővé.

Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón

A projekt részleteit Ottó Péter polgármester ismertette. Örömét fejezte ki, hogy jól indult Zirc városa számára az Újév, hiszen nyertes pályázatokról adhatnak tájékoztatást. A „Zöld város” a hetedik a nyertes TOP-os pályázatok sorában, az elnyert támogatás összege pontosan 199 618 800 forint.

Elmondta, a beruházás legfontosabb eleme az apátság előtti térrész méltó kialakítása, melynél az eredeti állapotoknak megfelelő helyreállításra fognak törekedni, hasonló térburkolati elemekkel, mint ami az apátság udvarában is látható. A gyalogosok számára egy szélesebb közlekedési felületet hoznak létre Zirc város legfőbb nevezetessége előtt. A 82-es főútról nyíló bekötőút megszüntetésre kerül, ennek helyén egy korabeli, kútház jellegéhez hasonló felépítményt alakítanak ki, amely esztétikai funkciója mellett vízvételi lehetőséget is biztosít majd – tette hozzá a városvezető, aki a projekt nevéhez méltón fontos feladatnak nevezte a zöld felületek megújítását. A kútház körül virágágyásokkal teszik még impozánsabbá a tér megjelenését, kiemelve az apátsági épületegyüttest.

Beszélt a beruházás másik pilléréről, a helyi piac létrehozásáról is. Emlékeztetett arra, hogy a Rákóczi tér valaha piactérként működött, később pedig a város több pontján üzemelt piac. Az elmúlt években két kisebb piacot hoztak létre Szarvaskút, illetve Akli városrészben, amelyeknek azonban a megközelíthetősége korlátozott mind a városlakók, mind a térségben élők számára. Az új piac helyét illetően több alternatíva is felmerült, végül a Reguly Múzeum ingatlanára, annak a hátulsó részére esett a választás, amely jól megközelíthető a szomszédos áruház hátsó parkolója felől, innen lesz a főbejárata, de nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a múzeum főkapuján keresztül lehessen érkezni a piacra. Részben burkolt felületek kialakításával alkotnak teret annak érdekében, hogy akár mobil árusító pavilonok is elhelyezésre kerülhessenek, amelyek 30 darab erejéig szintén a projekt részét képezik. Emellett egy állandó felépítmény is létrejön fedett szin formájában, részben az árusítók raktározási tevékenységének céljára, mintegy 150 négyzetméter alapterülettel – tudtuk meg.

A projekt összköltségének kétharmada az apátsági előtti térrész megújítását, egyharmada a piac kialakítását szolgálja majd. Városunk vezetője bizalmát fejezte ki, hogy a rendelkezésre álló két év alatt a beruházást maradéktalanul meg tudják valósítani, és minél előbb hozzá tudnak járulni a város főterének további megújulásához, illetve a helyi fogyasztói igények kielégítéséhez.

Tíz térségi település részesült támogatásban

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője bejelentette azt is, hogy a térség tíz települése – Pénzesgyőr, Nagyesztergár, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Bakonybél, Szápár, Lókút, Csetény, Bakonynána és Zirc – részesült pályázati támogatásban a kormány tavalyi év végén meghozott határozatának megfelelően belterületi utak, járdák, hidak felújítására, illetve kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására mindösszesen 159 117 767 forint összegben. Zirc Városi Önkormányzat az erre a célra benyújtott pályázatában az Üdülő utca keleti szakaszának – Alkotmány utcától a Szeptember 6. utcáig – az út- és járda felújítását tervezte, összesen mintegy 18,8 millió forint összegben. A kormány döntése alapján a teljes megpályázott összeget, 14 099 088 forintot nyert el önkormányzatunk, a fejlesztés megvalósításához 4,7 millió forintos önrészt vállalva. A tervezési feladatok már zajlanak, ezt követi majd a közbeszerzési eljárás.

forrás: zircinfo.hu