2016 Sep. 27 14:57

Fennállásának 25 éves jubileumát ünnepelte a devecseri Gallus Kft.

Az ünnepségen részt vett dr, Kovács Zoltán a térség országgyűlési képviselője. Mint elmondta, Pápa és Devecser térségében jelentős a baromfitermelés. A Gallus-csoport Veszprém megyében árbevétele alapján az első tíz cég között szerepel, a Somló-hegy környékén pedig az egyik legjelentősebb foglalkoztatónak számít.

A cég 1991 szeptember 1-jétől száz százalékban magyar tulajdonban működik. Baromfinevelés és -tenyésztés mellett foglalkoznak tenyésztojás-keltetéssel, valamint takarmánykeveréssel. A táraság árbevétele tavaly 8,35 milliárd forint volt. A vállalkozásnál jelenleg közel 850-en dolgoznak, a beszállítókkal együtt több mint 1200 embernek adnak munkát.

A baromfiágazat termelés növekszik, és a szektor 2015-ben a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13,3 százalékát adta - emelte ki Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkár a jubileumi ünnepségen. A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja.

Szabó István, a Gallus ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a Dunántúl öt megyéjében 22 településen vannak istállóik, feldolgozóüzemeik. Naposcsibe kibocsátásuk eléri az évi 55 milliót, keltetőtojásból pedig megközelíti a 70 milliót. A hazai piac ellátása mellett termelésük 40 százalékát az export adja