Dr. Kovács Zoltán

PápaFő utca 19.4. választókerület
2016 Sep. 26 12:08

Fórum Pápán a népszavazásról

Kovács Zoltán képviselő látta vendégül Kiss Miklós Zsolt államtitkárt a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazásról tartott lakossági fórumon Pápán.

 

A népszavazás témájával kapcsolatos fórumra várta az érdeklődőket ma este dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és vendége, Kiss Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A politikusok a migrációs válság veszélyeiről és a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás jelentőségéről beszéltek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében összegyűlt népes hallgatóságnak.

 

A térség megválasztott országgyűlési képviselője elmondta, céljuk, hogy az ország minden területén megtartott fórumokon felhívják a lakosság figyelmét az október 2-ai népszavazás fontosságára és minél pontosabb információkat adjanak a migrációs helyzettel és annak veszélyeivel, következményeivel kapcsolatban.

 

-Magyarország a legfontosabb kérdésekben népszavazással kérte ki a lakosság véleményét, így például a NATO csatlakozásról, a vizitdíjról, tandíjról. Ez a mostani népszavazás a jövőnkről szól, arról, hogy hogyan akarunk élni itt a Kárpát-medencében, kikkel szeretnénk együtt élni és hogy ránk oktrojálhatnak-e olyan népcsoportokat, akikkel nem szeretnénk együtt élni. Ez nemzetpolitikai kérdés, ami meghatározhatja gyermekeink, unokáink jövőjét - mondta. Dr. Kovács Zoltán kiemelte, ez nem pártpolitikai ügy - hiába próbálják sokan annak beállítani.

 

-Azt akarjuk, hogy a bennünket érintő kérdések, hogy kikkel élünk együtt, milyen a nemzeti kultúránk és mindaz, amiket még nemzetállami hatáskörben meghagytak az európai uniós csatlakozáskor, azok továbbra is azok maradjanak! Most küzdeni kell a brüsszeli bürokratákkal, az elsősorban liberális és baloldali vezetőkkel, és azt gondoljuk, ha mögöttünk 4 milliót meghaladó szavazópolgár áll, akkor sokkal egyszerű ezt a döntéshozók felé közvetíteni – fogalmazta meg és arra bíztatott, mindenki menjen el szavazni október 2-án, és a feltett kérdésre nemmel voksoljon.

 

Kis Miklós Zsolt államtitkár előadásban a migrációs válság okairól, a már látható és érezhető veszélyeiről, a migrációval kapcsolatos a brüsszeli állításokról és azok cáfolatáról, valamint arról beszélt, hogy miként kellene kezelni a helyzetet. Mint mondta, a kötelező jellegű kvótákat és minden olyan kötelező dolgot, amit a választópolgárok megkérdezése akarnak eldönteni, Magyarország nem fogadja el.

 

-Természetesen a válság megoldására vannak javaslataink, de semmiképpen sem azok a jó válaszok a migráció kérdésére, amit eddig az Európai Unió bizonyos vezetői kötelező jelleggel Magyarországra is ki akarnak róni – közölte.

 

A politikus hangsúlyozta, ilyen helyzetben még nem volt az Európai Unió, bár történelme során sok nehézséget megélt.

 

-A migrációs hullámból érkező embertömegek alkalmatlanok az integrációra. Nem beszélnek nyelveket, szakmailag képzetlenek, sok esetben írástudatlanok, jelentős részük soha nem fog tudni és nem is akar beilleszkedni a munkaerő-piacra és az európai uniós társadalmakba. Olyan társadalmi rétegek és térségek alakulnak ki, melyek még a hatóságok számára sem elérhetők. Mindezek mellett ezeknek az embereknek az eltartása, élelmezése, lakhatásának biztosítása és szociális juttatásai olyan magas költségeket jelentenek, amiket még egy Magyarországnál gazdagabb ország sem engedhet meg magának. Nekünk pedig még megvannak a saját belső problémáink is, amiket a kormány megpróbál a legjobb eszközökkel megoldani – fogalmazta meg a jelenlegi helyzetről.

 

A politikus a migráció veszélyeivel kapcsolatban kiemelte, ma senki nem tudja, hogy honnan, hányan, milyen szándékkal érkeznek még Európába kontroll nélkül, illegálisan, azt viszont az eddigi tapasztalatok mutatják, hogy köztük terrorista gyanús, vagy terrorista elemek is szerepelnek. Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az elkövetők a bevándorlási hullámot kihasználva érkeztek a kontinensre és ezt mindenképpen meg kell állítani.

 

Kis Miklós Zsolt előadásban beszélt a magyar álláspontról is. Eszerint az első számú feladat a határ megvédése, amit a kormány már korábban megkezdett a határvédelmi kerítés építésével.

 

-Emlékezzünk vissza, milyen sokan kritizálták ezt, és ezek az országok most ugyanezt az eszközt kezdik kiépíteni, mert belátják, hogy nem tudják másképpen megakadályozni az illegális bevándorlást. Magyarországnak törvényi kötelezettsége megvédeni az Európai Unió határait, erre pedig most az egyetlen eszköz a határvonalak megerősítése.

 

A másik magyar javaslat, hogy az illegális bevándorlók letelepedési engedélyének elbírálása idejére ezeket a személyeket ki kell vinni az Unió területéről, tranzit-országokban, úgynevezett biztonságos országokban kell őket elhelyezni és a kérelmeket ott kell elbírálni. Ugyanilyen fontos javaslat, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeznek. Karitatív szervezeteken, egyházakon, civil szervezeteken keresztül a válságos zónákban bizonyos tevékenységek támogatásával már most is él a magyar kormányzat, például Szíriában 5 millió euro értékben kórházépítést támogat, és több humanitárius kezdeményezést is indított több százmillió forint értékben. Ezeket a továbbiakban erősíteni kell.

 

A Nyugat-európai politikai elit azon meglátásával kapcsolatban, hogy az európai népességcsökkenés problémáját megoldhatja a migráció, a politikus úgy reagált, a magyar kormánynak erről teljesen más a véleménye.

 

-Azt gondoljuk, hogy a népességcsökkenést azokkal az intézkedésekkel kell megállítani, melyeket az elmúlt években a magyar kormány bevezetett. Való igaz, hogy a népesség csökkenésére vonatkozó adatok elkeserítőek, de nem az a megoldás, hogy más kultúrájú, más szokású, más nyelveket beszélő és teljesen más világból érkező emberekkel próbáljuk feltölteni Európát, hanem az, hogy azokat a családtámogatási, szociális támogatásokat kell bevezetni és erősíteni, melyeket a kormány az elmúlt években elindított Magyarországon – mondta. Hozzátette, Európában többen hivatkoznak arra, hogy óriási a munkaerőhiány, amire a migráció szintén megoldást jelenthet. Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy 22 millió munkanélküli van Európában és a magyar álláspont szerint belőlük kell képzéssel, támogatással és más eszközökkel a munkaerőt biztosítani. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a migrációs hullámban érkezőkkel nem lehet a munkaerő-piacot feltölteni, Németországban például csak néhány tucatnyian tudtak elhelyezkedni a több mint 1 millió migránsból.

 

Az előadáson Kiss Miklós Zsolt kiemelte, az október 2-ai népszavazás egyértelműen precedenst fog teremteni az Európai Unióban, hiszen Magyarország az egyetlen tagállam, ahol népszavazáson kérik ki az állampolgárok véleményét.

 

-Mi bízunk az eredményben és arra bíztatjuk azokat is, akik nem a Fidesz pártpolitikáját támogatják, de nem támogatják a kötelező betelepítési kvótát, a migrációt, hogy ez esetben ne pártpolitikai kérdésként kezeljék a népszavazást, menjenek el szavazni és mondják el a véleményüket.

 

Forrás: papa-ma.hu

Dr. Kovács Zoltán

Pápa, Fő utca 19.
eseménynaptár